|
İşyerinde Yangın Merdiveni
Günümüzde ilgili yönetmelikte belirtildiği üzere birçok konut ve işyerinde yangın merdiveni bulundurulması zorunludur. Bu merdivenlerin imalatı ve montajı sırasında dikkatli olunmalıdır. Yangından korunma yönetmeliği bu hususlar ile ilgili bina ve işyerinde bulundurulacak olan yangın merdiveni standartları hakkında ayrıntılı açıklamalar yapmıştır.
-Yüksek binada (bu ev, iş yeri vb. olabilir) bulundurulması zorunlu tutulan yangın merdiveni yanmaz malzemeden üretilmiş olmalıdır. Merdivenin içinde bulunan diğer tüm malzemelerde yanmaz özellikte olmalıdır. Tüm merdivenler ve acil durum kapıları alevlere en az iki saat dayanabilecek özellikte olmalıdır. Aynı zamanda acil durum kapıları içeriye duman sızdırmamalıdır.
-Çok katlı bir bina içerisinde yangın merdiveni bina içinde bulunmalıdır. Gerekli havalandırma özenle yapılmalıdır. Yüksekliği çok olmayan binalarda açık yangın merdiveni kullanılacak ise kötü hava koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle buzlanmaya karşı tedbir alınmalıdır.
-Yangın merdiveni kapısı genişliği ile ilgili yönetmelikte belirtilene uyulmalıdır. Bu kapılar sadece içeriden dışarıya doğru açılabilir olmalı, dışarıdan içeriye açılmamalıdır. Hırsızlık ve benzeri durumlara karşı tedbir için.
-İş yeri bina içinde yangın merdiveni çıkışlarını gösteren ışıklı levhalar bulundurulmalıdır. Bu levhalar genelde “exit” yazılı ve yeşil ışık ile renklendirilmiştir. Yangın merdiveni içi ışıklandırılmalıdır. Olası bir elektrik kesilmesi durumunda akülü sistem veya jeneratörlü bir sistem ile bağlı olmalıdır ki mağduriyet yaşanmasın. Elektrik kesildiğinde devreye girecek olan mekanizma merdivene en az 25 dakika elektrik verebilecek güçte olması gerekmektedir.
-Yangın merdiveninin sokağa veya korunmuş mekanlara açılan kapısının genişliği 120 cm den az olmamalıdır. Bu kapılar otomatik olarak kendi kendine kapanmalıdır.
-200 kişinin bulunduğu bir iş yerinde yangın merdiveni genişliği 2.5 metre olması zorunludur. Kişi sayısı arttıkça merdiven genişliği de belirli bir şekilde artacaktır.
-İş yeri, otel, büro ve benzeri konut haricinde kullanılan yüksek binalardaki kaçış kapıları “panik bar” sistemi ile donatılmasında fayda vardır.
-İş yeri, iş hanı, yurt, otel gibi bu tür binalarda, uyarma sistemleri ve algılama sistemleri yapılmalıdır. Ayrıca otomatik bir şekilde yangın ihbar ve sinyalini veren Yangın Panelleri bulundurulmalıdır.
Benzer Konular : Yangın Merdiveni - Yangın Merdiveni - Yangın Merdiveni Standartı – Yangın Merdiveni Teknik Şartnamesi - Yangin Merdiveni Modelleri – Yangin Merdiveni Ölcüleri – Yangin Merdiveni Fiyatlari – Ucuz Yangın Merdiveni – Yangın Merdivenleri – İstanbul Yangın Merdiveni – Yangın Merdiveni – Yangın Merdiveni İmalatı – Yangın Merdivenleri – Yangın Merdiveni Fiyatları – Makaralı Yangın Merdiveni – Dairesel Yangın Merdiveni – Yangın Merdiveni Fiyatları – Yangın Merdiveni Firmaları – Yangın Merdiveni Özellikleri – Yangın Merdiveni İmalatı – Ucuz Yangın Merdiveni – Yangın Merdiveni – Yangın Merdiveni Fiyatları – Yangın Merdiveni Firmaları – Yangın Merdiveni İmalatı – Yangın Merdiveni Fiyatları – Yangın Merdiveni İmalatı – Yangın Merdivenleri - Z Tipi Yangın Merdiveni – Yangın Merdiveni – Yangın Merdiveni İstanbul – Yangın Merdivenci – Yangın Merdiveni Modlleri – Yangın Merdiveni .