Dairesel Yangın Merdiveni
Bu yangın merdiven modeli halk arasında dört isim ile anılır. Birincisi, döner yangın merdiveni ikincisi, spiral yangın merdiveni üçüncüsü, kova yangın merdiveni ve nihayet dördüncü olarak ta dairesel yangın merdiveni. Yangın merdivenleri sadece yangında değil su baskını, deprem gibi diğer afetlerde de kullanılmaktadır.
Dairesel yangın merdiveni, diğer yangın merdivenlerine kıyasla daha estetik bir görünüme sahip olmasına rağmen daha az kullanışlıdır. Az kullanışlı olmasının nedenine birkaç örnek vermem gerekirse, günümüzde hipertansiyon hastaları gün geçtikçe artış gösteriyor. Dolayısıyla hipertansiyon hastası bir kişi sürekli daireler çizerek aşağı doğru inerse o kişi orada bayılır. Ve en önemlilerinden biri de sağlık personelleri ve itfaiyeciler yaralıları taşımak için sedye kullanamamasıdır. Bu merdiven tek kolludur. Basamaklar döndükçe daraldığı için düşme tehlikesi diğer merdiven tipine göre daha fazladır.
Dairesel yangın merdiveni 2009 yılında ilgili bakanlıklarca kullanılması yasaklanmış ve resmi gazete yayına girmiştir. Dairesel yangın merdiveni konusunda dikkat edilmelidir. Yönetmelikte belirtilen veya belirtilmeyen her ne var ise bu kurallara uyulmalıdır. Aksi takdirde mağduriyetler baş gösterirler. 2009 da ilgili bakanlıklarca çıkarılan yasanın içinde, yapı ruhsatı 2007 öncesinde olan yapılarda istisnai durum vardır. Yani dairesel yangın merdivenine bu bahsi geçen yıldan önceki yapılarda izin verilebilmektedir. Fakat izin çıksa dahi dairesel yangın merdiveni boyu 9.5 metreyi geçmemesi şartı vardır. Daha yüksek yapılarda kollu merdiven uygulanması öngörülmektedir. Bir dairesel yangın merdiveni, eğer yanmaz malzemeden yapılmamış, genişliği 100 cm den az, kullanıcı yükü 25 kişiyi aşıyor ise bu tip merdiven yasa gereği zorunlu çıkış olarak kullanılamamaktadır. Yine yasa gereği, basamak yüksekliği 175 mm’den fazla olmamalıdır. Aynı şekilde baş kurtarma yüksekliği de 2.50 metreden az olmamalıdır.
Dairesel yangın merdiveni dayanıklılık açısından zayıf olabilmektedir. Yağmurlu havalarda basamaklara su değmekte ve zamanla çürümeye başlamaktadır. Özellikle kış aylarında yangın merdiveni bakımı sürekli yapılmasında fayda vardır. Bakım yapılmadığı veya yaptırılmadığı takdirde afet sırasında merdivenden kaçıyorken kaynağı aşınmış basamaklardan bir tanesinin kopması halinde sakatlanabilir, yaralanabilir ve daha da kötüsü oracıkta can verebiliriz.