Yangın, en fazla yaşanan felaketlerden biridir. Yangın, oldukça acil ve anlık bir durum olduğu için yangın gerçekleşen binadan derhal uzaklaşılması oldukça önemlidir. Saniyeler hata saliseler dahi yangın konusunda hayat kurtaracak kadar önemlidir. Bu zorunluluk nedeniyle 1887 yılında Avrupa’da kullanılmaya başlanan yangın merdivenleri gittikçe yaygınlaşmıştır. Günümüzde, çok katlı binalarda yangın merdiveni kullanılması zorunludur ve yangın merdiveni ile ilgili tüm teknik konular teknik şartname ile belirlenmiştir. Teknik şartnamede yer alan tüm maddeleri ilgili belediye ve itfaiye müdürlükleri belirlemektedir. Bu şartnamede teknolojik gelişmeler ile birlikte zaman zaman değişiklikler de olmaktadır.
Günümüz dekorasyon dünyasında, yangın merdiveni sadece güvenlik açısından değil dekoratif açıdan da değerlendirilmektedir. Yangın merdiveni, binanın görselliğini zenginleştirmesi ve binanın bütünleştirici görüntüsüne katkıda bulunması da göz önünde bulundurulmaktadır. Yangın merdiveni yönetmeliğine göre yangın hangi noktada çıkarsa çıksın bütün insanların kaçışı için uygun olacak şekilde, binanın uygun olan cephesine yapılmalıdır. Bu noktada insanların toplu şekilde bulunduğu okul, hastane, otel gibi binalar ile evlere yapılan yangın merdivenleri arasında farklar olmaktadır. Yangın merdiveni çelikten imal edilmektedir ve malzeme kullanılırken üzerinde taşıyacağı kişi sayısı ve anlık yüklenme gibi kriterler göz önünde bulundurulmaktadır. Bunlar göz ardı edildiği takdirde sonuçları ağır olabilmektedir. Çünkü yeterli ağırlıkta yapılmayan yangın merdiveni çökerek yüzlerce insanın hayatına mal olabilmektedir.
Yangın merdiveni konusunda üretim aşamasında olduğu kadar montaj aşamasında kullanılan malzemeler de çok önemlidir. Özellikle yangın merdiveninin taşıyan an taşıyıcı boru mutlaka 1.sınıf malzemeden üretilmelidir. Ayrıca binaya montaj sırasında kullanılacak ekipmanlar da projeye uygun olmalı ve pas gibi olaylara dayanıklı olmalıdır. Yanlış bir şekilde montajı gerçekleşen yangın merdivenleri en küçük yüklenmede çökecek ya da sert rüzgar ile birlikte sallanacaktır.
Yangın merdiveni konusunda hizmet veren kuruluşların sayısı artmaktadır. Özellikle konut ihtiyacının artmasıyla yapılan devasa büyüklükteki konutların fazlalaşması yangın merdiveni sektörünü de sürekli canlı tutmaktadır. Teknolojik gelişmeler ile birlikte seri bir şekilde üretilen yangın merdiveni konusunda kullanılan malzemeye, işçiliğe ve montaj aşamalarına dikkat edilmelidir. Yani yangın merdiveni gibi hayati bir konuya gereken özen gösterilmelidir.