Yangın Merdiveni Yönetmeliği
Binaların güvenliği konusunda kritik öneme sahip olan yangın merdivenleri, 1887 yılına kadar uzanan uzun bir geçmişe sahiptir. Yangın merdiveni, çelikten üretilen, binanın dışına ya da gövdeden ayrı bir şekilde iç tarafa monte edilen, acil çıkış bölmeleridir. Yangın yüzde olarak en sık yaşanan felaketlerden biridir ve oldukça acil bir durum olduğu için yangın gerçekleşen binadan derhal uzaklaşılması zorunludur. Bu noktada ise yangın merdiveni devreye girmekte ve önem arz etmektedir.
Yangın merdiveni konusunda uyulması gereken kurallar ilgili belediyeler ve itfaiye müdürlüklerince belirlenmiştir. Yangın merdiveni yönetmeliği ile belirlenen kurallara uyulması yasal zorunluluktur. Yangın merdiveni yönetmeliği uyarınca yangın hangi noktada çıkarsa çıksın bütün insanların kaçışı için uygun olacak şekilde, binanın uygun olan cephesine yangın merdiveni yapılmalıdır. Yangın merdiveni yönetmeliğine göre insanların toplu halde bulunduğu okul, hastane, otel, alışveriş merkezi ve bunlara benzer bütün binalarda, yangın merdivenleri kolay ulaşılabilecek bir şekilde konumlandırılmalıdır. Yine yangın merdiveni yönetmeliğine göre, teknik şartnamede belirlenen paslanmaz, kaygan olmayan metaller kullanılmalıdır. Basamak boyu ve genişliği, basamak sayısı da teknik şartnamede belirlenen kriterlere uygun olmalıdır. Yangın merdiveni yönetmeliği ile çizilen projelerin uygunluğu, kullanılan malzemenin uygunluğu ve montaj konusu sürekli denetime halindedir.
Yangın merdiveni yönetmeliği ile binalardaki yangın merdiveni şekli, yangın merdiveninin yeri, yangın merdiveni yapımında kullanılan malzeme ve yangın merdiveni montajı gibi konulara çeşitli kriterler getirilmiştir.