Yangın merdiveni, çelikten imal edilen, binaların uygun cephesine yapılan, alternatif çıkış merdivenleridir. Yangın merdiveni genellikle binaların dışına monte edilmektedir ancak bazı durumlarda binanın gövdesinden ayrı bir şekilde içeriye de monte edilebilmektedir. Binaların dış tarafında uygun cephe bulunmadığında iç tarafa monte edilebilmektedir. Yangın merdiveni sadece yangınlarda değil her türlü felakette kaçış imkanı sağlamaktadır. Yapıların güvenliği konusunda büyük öneme sahip olan yangın merdivenleri, 1887 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır.
Yangın merdivenlerine genellikle bir kapı aracılığıyla çıkılmaktadır ve bu kapılara yangın kapısı adı verilmektedir. Bazı binalarda ise yangın merdivenleri pencerelerin altına da monte edilmektedir. Yangın merdiveni konusunda, hem üretim hem de montaj aşamasında, uyulması gereken kurallar belediyeler ve itfaiye müdürlüklerince belirlenmiştir. Bu yönetmeliğe aykırı üretim yapmanın ağır yaptırımları bulunmaktadır. Yangın merdiveni yapılırken kaygan olmayacak şekilde dizayn edilen çelikler kullanılmaktadır. Yangın merdiveni üretiminde 1.sınıf malzemeler kullanılmalıdır Bu çeliklerin kullanımı da son derece önemlidir. Yangın merdivenlerine acil durumlarda insanlar topluca çıkacakları için sağlamlık ön planda olmalıdır.
Yangın merdivenleri günümüzde güvenliğin yanı sıra dekoratif anlamlar da taşımaktadır. Yangın merdiveni projeleri göze daha hoş gelecek şekilde çizilmektedir. Projeye göre farklı renklerde üretilen yangın merdivenleri, projeye uygun bir şekilde tasarlanmaktadır. Yangın merdivenini monte etmek için kullanılan araç gereçler de son derece önemlidir. Teknik şartnamede belirlenen malzemelerin kullanılması zorunludur. Yardımcı ekipmanlar, montaj aşamasında devreye girmektedir. Yangın merdiveninin binayla birleştirmek için kullanılan tüm malzemeler özenle seçilmelidir. Aksi takdirde yangın merdiveni sallanacak ve büyük felaketlere yol açacaktır. Yine imalat aşamasının önemli bir kısmı olan yangın merdiveni boya işlemi de son derece önemlidir. Bu boya sayesinde merdivenin pas tutması ve kayması önlenmektedir.
Yangın merdivenleri biçimsel olarak dairesel yangın merdiveni ve Z tipi yangın merdiveni olarak iki kısma ayrılmaktadır. Dairesel yangın merdiveni daha şık durmaktadır ancak yönetmeliğe göre yapılması gereken Z tipi yangın merdivenleridir. Z tipi yangın merdiveni, düz olduğu için bu merdivenlerden kaçış daha hızlıdır. Hangi tip yangın merdiveni yapılırsa yapılsın, proje aşamasından montajın sonuna kadar mutlaka gereken özen gösterilmeli ve uygun malzemeler kullanılmalıdır.