|
YANGIN MERDİVENLERİNİN YAPIMI SIRASIDAN YÖNETMELİĞE GÖRE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Yangın merdivenleri acil kaçış ve acil müdahale için yapılan merdivenlerdir. Bu merdivenlerin özelliği yönetmelikte de geçtiği gibi binanın en üst katından sokağa kadar kesintisiz olarak binaların dışarısına demir ve yanamaz malzemeden içerisine ise yine beton sistemlerinden inşaa edilen kaçış ve pasif yangın sistemleridir. Bu sistemlerin yapımı mimari çizim olarak yapılmaya başladığında başlar. Yangın merdivenlerinin yapımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı kanunlar vardır. Bu kanunlar yönetmelik olarak belirlenmiş ve mimari çizimden yapımına kadar uygulanması istenilen standartlar belli olmuştur. Yangın merdivenlerini standartları kısaca şunlardır.
1- Yangın merdivenleri bina içerisinde veya bina dışarısında yapımı sırasında binanın sokağından en üst katına kadar her hangi bir engel ve farklı alan ve mekâna saptırılmadan, birinci katta güvenlik için engel konulmadan, süs eşya ve benzeri dekorasyonların yapılmaması ve yangın anında erime, yanma ve ısınmadan dolayı ulaşımı aksatacak boya, alçı ve dekorasyon sistemlilerinin yapılmaması gerekmektedir.
2- Yangın merdivenlerinin içeriye veya dışarıya yapılmasında sokağa indiği anda binadan ayrılması gerekmektedir. Yani yangın merdivenleri binanın lobisine veya merkezi olarak girişinden ayrı olarak yapılmalıdır.
3- Yangın merdivenleri 2. Bir giriş ve çıkış demektir.
4- Yangın merdivenlerinin yapımı sırasında sahanlık, merdiven en, boy ve uzunluklarının hesaplanması gerekmektedir. Hesaplamaların insanların hızla koşarken düşüp yaralanmalarına sebep olmayacak her türlü hesaplanma hatasından kaçınılması gerekmektedir.
5- Yangın merdivenlerinin hesaplanması sırasında bina içerisinde bulunacak insanların sayısı önemlidir. Yangın merdivenlerinin 1 veya 1’den daha fazla yapımı gerektiren hususlar insanların binadaki sayıları ve binanın güvenlik bakımından diğer binalara göre daha az güvenlikli olduğundandır.
6- Eğer yangın merdivenleri bina içerisine yapılacaksa binanın farklı noktalarına çıkmak zorundadır.,
7- Yangın merdiveni imalatı sırasında her türlü yaralanma ve ölüm riskine karşı merdivenlerin sivri ve yaralanmalara sebep olacak olan yerlerine tamponların koyulması veya üretim esnasında bu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
8- Yangın merdivenleri yangın sırasında alev ve ısıdan etkilenmeden işlevini görebilecek envanterler ile üretilmeleri gerekmektedir