|
Yangın Merdiveni Standartları
Bir yangın anında hayat kurtarabilecek önlemlerden pasif önlemler altında değerlendirilen yangın merdivenleri acil kaçış önlemi olarak hayati önem taşımaktadır. Aktif önlemler olarak sayılan gazlı yangın söndürme, sprinker yangın söndürme, yangın dolapları ve yangın alarmları yer alırken; pasif önlemler ise yangın merdivenleri, yangın kapıları, duman çıkış bacaları ve yangın bölmeleridir. Tüm bu önlemler içerisinde yangın merdivenlerini önemli kılan ise acil kaçış yolu olarak kullanılan bir sistem olmasıdır. Yangın merdivenleri afet, terörist saldırısı ve özellikle de bir yangın anında binada bulunan kişilerin bulunduğu alanı hızlı ve güvenilir bir şekilde tahliye etmesini sağlayarak can kaybını önlemeyi ya da en aza indirmek amaçlanarak kullanılmaktadır. Bu amaca yönelik kullanımı için ise mevzuat ile belirlenmiş yangın merdiveni standartlarına uygun olarak üretimi yapılmalıdır. Aksi tekdirde ne amacını yerine getirebilecek nitelikler de bir sistem ortaya çıkar ne de bu önlemin alınmasının bir anlamı kalır.
Yangın merdiveni standartları kanunlar ile belirlenen mevzuata göre nasıl olmalıdır, bundan bahsedelim. Öncelikle yangın merdiveni standartlarının tasarım, malzeme ve işçilik özelliklerinin bir arada değerlendirilerek ele alınması gerekmektedir. Tüm bu süreçler yangın merdiveni standartlarını bir araya gelerek oluşmasından önemli etkenlerdir.
Yangın merdiveni malzemeleri öncelikli olarak kesinlikle yanıcı maddeler içermemelidir.
Devamlı olarak boş tutulan bir alan olmalıdır ki, ani oluşan bir risk durumunda her an kullanılabilsin.
Binada bulunan kişi sayısı 500’ ü geçerse üç çıkış kapısı, 100 kişiyi geçerse dört çıkış kapısı ve 500’ den az kişi bulunuyorsa en az iki çıkış kapısı bulunmalıdır.
Çıkış kapılarının tümünün arasındaki mesafe en uzak ölçüde tutulmalıdır.
Yangının nerede oluşacağı belirlenebilen bir durum olmadığı için binada bulunan herkesin bu çıkış kapılarına ulaşabilmesi düşünülerek konumlandırılmalı ve oluşturulmalıdır.
Yangın merdivenlerinin başladığı yerden zemine kadar düzgün bir şekilde oluşturulmalıdır.
Her katta bulunan yangın merdiveni 17 basamaktan fazla olmamalıdır.
Dönemeç kısımları 4 basamaktan fazla olmamalıdır.
Yangın merdiveni basamaklarının kaymaz maddelerden oluşan malzemeler kullanılmalıdır.
Tüm bu standartlara uygun şekilde yangın merdiveni üretimi yapan firmaların gerekliliği yerine getirerek amacına uygun üretim yaptığını söyleyebilecekken, aksi yolda ilerleyen firmalardan uzak durulması gerekmektedir. Hayati bir öneme sahip olan bu önlemin gerekli standartlar doğrultusunda oluşturulmalıdır.