|
Yangın Merdiveni
Ateş, bulunduğu günden bu yana insanlığa çok büyük katkıları olmuş olsa da dikkatsizlik ya da tedbirsizlik gibi nedenlerle çok acı sonuçlarla karşılaşılan yangınlar meydana gelmiştir. Sel baskını, deprem, heyelan gibi bir çok doğal afet gibi yangın da doğal afet olarak gerçekleşebilmekle birlikte genellikle yangınları sebebi, insanların tedbirsiz, ihmalkar ya da dikkatsiz davranışlarının sonucu meydana gelmektedir. Doğal sebeplerle özellikle ormanlık alanlarda meydana gelen yangınların çoğunluğunda yine insan ihmalkarlığı veya dikkatsizliği olduğu gözlemlenmektedir. Bu sebepledir ki; yangınlar sonucunda özellikle can kaybını önlemek amacıyla birçok önlem alınmış ve bunların birçoğu kanunlar ile zorunlu hale getirilmiştir. Bunlardan bir tanesi de yangın merdivenidir.
Yangın merdiveni genel itibariyle; bir binada yangın esnasında insanların hızla ve güvenli olarak tahliye edilmesini sağlamak amacıyla kullanılmak üzere üretilen korunaklı merdivenlerdir. Aynı zamanda yangın durumu için kullanılıyor olsa da herhangi bir afet ya da savaş durumunda insanların binayı hızlı ve güvenli bir şekilde tahliye etmesini sağlamak amacıyla da kullanılmaktadır. Bu bağlamda yangın merdiveninin hayat kurtarmak amacıyla oluşturulmuş bir materyal olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Günümüzde genellikle eski yapılarda karşılaştığımız yangın merdiveni; özellikle yüksek nüfuslu ve aynı yerde çok insanın barındığı otel, iş hanı, çok katlı apartmanlar gibi yapıların vazgeçilmez bir unsuru olarak zorunludur.
Yangın merdiveni, Z tipi ve dairesel olmak üzere iki tipte üretilmektedir. Dairesel yangın merdiveni dar bir alanda oluşturulması sebebiyle, 3 kattan fazla olan yapılarda yasaklanmıştır. Dairesel tip yangın merdiveni genellikle merdiven alanı kısıtlı olan yapılar için tasarlanmıştır. Z tipi yangın merdiveni ise, portatif, taşınabilir ve daha güvenli olması sebebiyle daha çok yeni yapılarda tercih edilen bir yangın merdiveni tipidir. Yangın anında kolay kurulum özelliğine sahiptir. Tüm bu yangın merdiveni tiplerinin üretiminde bazı hususlar dikkat edilmesi sağlanarak daha güvenilir bir hale getirilmektedir. Örneğin; yangın merdiveni kapılarının en az 90 dakika gibi bir süreyle alev kesici ve dayanıklı, kendi kendine kapanır ve kaçış yönünde açılan kapılar olması zorunlu tutulmuştur. Diğer bir yandan ise yangın merdiveni basamaklarının kaymayı önleyecek ve yüksek ateşe dayanıklı malzemeden üretilmesi gerekmektedir. Ancak bu ve bu gibi özellikler dahilinde üretilen yangın merdiveni için; hayat kurtarmaya yönelik bir yangın merdiveni olduğunu söyleyebiliriz.
Etiketler : yangın merdiveni,yangın merdivenleri,yangın merdiveni nedir,yangın merdiveni özellikleri