|
Yangın Merdivenine Ait Özellikler
Yangın merdiveni imalatı, belediyelerce uygulanan yangın merdiveni yönetmelikleri yürürlüğe girmesinden itibaren, özelikle alış veriş merkezlerinden sitelere, otellerden apartmanlara ve yüksek kapasiteli iş merkezlerine kadar toplu insanların bulunduğu binalarda yapılması gerekir. Yangın merdiveni yapılırken hedeflenen ilk durum yangın sırasında bina içerisinde bulunan tüm insanların hızlı ve güvenilir bir şekilde tahliye edilmesini sağlayan önemli bir konstrüksiyondur. Geçmiş yıllarda yangın merdiveni kullanımı için herhangi bir zorunluluk veya kanun bulunmamaktaydı. İtfaiye kurumu yangın merdiveni konusunda sert kurallar koyarak yapılarda mutlaka uyulmasını sağlamıştır. İtfaiye yetkilileri yangın merdiveni için ruhsat denetlemeleri yapmaktadırlar. Yangın merdiveni imalatı ve montajı uzmanlık ve bunun yanında iyi bir tecrübe gerektiren iştir.
Yönetmelikler gereği hem yeni yapılacak olan yapılarda hem de daha önce var olan ve faaliyet gösteren yapılarda yangın merdiveni uygulamalarının zorunlu olduğu görülmektedir. Bu zorunluluk bazı belediyelerce 5 kat bazılarında ise 10 katlı binalar için geçerlidir. Binalar için iki veya üç tür yangın merdiveni yapılabilmektedir. Bunların en bilineni Z tipi merdivenler ve sıkça kullanılan dairesel yangın merdivenleridir. Ayrıca düz yangın merdivenleri de bunların bir türüdür ancak yaygın değildir. Yeni yapılan binalar ile daha önce yapılmış olan yapılar için uygulanan yangın merdiveni özellikleri arasında çok farklar bulunabilir. Var olan yapılarda yangın merdivenlerinin kullanılması için aranan şartlardan birisi ilk kat içerisinde maksimum 100 kişi olabilmesidir. Merdiven yapılırken, merdiven genişliklerine de mutlaka özen göstermek gerekmektedir. Eğer katta bulunan kişi sayısı 60 sayısını aşmamışsa merdiven genişliği en az 70 cm olabilir. Fakat bazı belediye yönetmelikleri bunu 1 metre ile sınırlamaktadır. Katta bulunan kişi sayısı 60’dan fazla olması durumunda merdiven genişliğinin en az 80 cm olması gerekmektedir aksi halde bina için ruhsat alınamamaktadır. Ayrıca anaokulu, ilkokul, sağlık hizmeti veren binalar gibi kuruluşların bulunduğu ve 50 kişiyi aşkın eğlence merkezlerinde ise dairesel yangın merdiveni kullanımı yönergelerce yasaklanmıştır.
Yangın merdivenine ait özellikler belirlenirken her bölgeye ait belediyenin yönergeleri uygulanması gerekmektedir. Bu yönetmelikler genellikle merdivenlerin yapısıyla ilgili bilgiye, maddesine ve boyutları hakkında bilgileri içermektedir. Bu yönetmeliklerin dışında yapılacak olan binalar için ruhsat verilmemektedir.