|
Yangın Merdivenleri
Yangın merdivenleri, binanın güvenliği açısından oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Yangın merdiveni ilk olarak 1887 yılı civarında kullanılmaya başlanmıştır. Avrupa’da kullanılmaya başlayan yangın merdivenleri zamanla yaygınlaşmıştır. İlk çıktığı dönemlerde güvenlik açısından büyük sıkıntılara neden olan yangın merdiveni konusunda gelişen teknoloji ile birlikte alınan önlemler ile bu sorun çözülmüştür. İlk çıktığı dönemde hırsızlara adeta davetiye çıkaran yangın merdivenleri sonraki dönemlerde yangın kapıları ve çeşitli kilit sistemleriyle donatılmıştır. Sadece yangın konusunda değil her türlü sıkıntıda binadan çıkış için alternatif bir yol sağlayan yangın merdiveni, can güvenliği açısından son derece önemlidir.
Yangın merdivenleri paslanmaz çelikten imal edilmektedir. Yangın merdiveni oluşturulurken kullanılan çelik kaymayı önleyici şekilde dizayn edilmelidir. Yangın sırasında insanların büyük bir hızla yangın merdivenine koşacakları ve hızlı hareket edecekleri düşünülürse kaygan olmaması konusunun önemi anlaşılacaktır. Yangın merdiveninin dış etkenlerden korunması ve paslanmasının önlenmesi için antipas özelliği bulunan, özel boyalar ile boyanmalıdır. Yangın merdivenleri montajı yapılırken kullanılacak koruluklar ve malzemeler de teknik şartnameye uygun olmalıdır. Merdivenin ana gövdesinden contasına kadar her türlü malzeme belirlenen standartlarda olmalıdır.
Yangın merdivenleri konusunda basamak uzunlukları, basamak genişlikleri ve basamak sayıları gibi konular da standartlara tabidir. Her bina türü için farklı standartlar belirlenmiştir. Örneğin bir kamu binası ile normal bir apartman dairesinin yangın merdivenleri aynı değildir. Yine insanların toplu şekilde bulundukları okullar, oteller, alışveriş merkezleri, hastaneler, yurtlar gibi binalarda yangın merdiveni konusu son derece önemlidir. Bu binalarda belirlenen şartnameye uygun yangın merdiveni kullanılmamasının sonuçları ağır olabilmektedir.
Yangın merdivenleri biçimsel anlamda Z tipi ve dairesel olmak üzere 2 kısma ayrılmaktadır. Z tipi yangın merdiveni düz ve daha geniştir. Bu bakımdan yüksek katlı binalarda, kamu binalarında Z tipi yangın merdiveni tercih edilmektedir. 3 kata kadar olan binalarda ise dairesel yangın merdiveni kullanılabilmektedir.
Yangın merdivenleri konusunda önemli olan noktalardan biri de binalarda en uygun cepheye inşa edilmesidir. İnsanların kolaylıkla ulaşabilecekleri şekilde monte edilmesi gereken yangın merdiveni için ayrıca yer gösteren fosforlu tabelalar da kullanılmalıdır. Böylelikle olası elektrik kesintilerinde dahi yangın merdiveninin yeri tam olarak görülebilecektir. Özellikle insanların toplu halde bulundukları binalarda bu işaretler son derece önemlidir. Yangın merdiveni konusu proje aşamasından başlayarak, üretim ve montajına kadar oldukça önemli bir konudur. Yangın merdiveni konusunda gerekli araştırmalar yapılarak en doğru proje çizilmeli ve uygun malzeme ile üretilen merdivenler tercih edilmelidir.